Hellenic Ecological Society, Ελληνική Οικολογική Εταιρεία
English (United Kingdom)

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Home Ενημέρωση Ανακοινώσεις

Ανακοινώσεις
Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων & Φυτών της Ελλάδας
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Κυριακή, 10 Δεκέμβριος 2017 07:41

Κόκκινο Βιβλίο Απειλούμενων Ζώων & Φυτών της Ελλάδας

Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τις τελευταίες επικαιροποιήσεις και εκδόσεις των Κόκκινων Βιβλίων των Απειλούμενων Ζώων και Φυτών της Ελλάδας, που έγιναν το 2009. Είναι πολύς χρόνος εάν αναλογιστούμε τη συσσώρευση απειλών για την πανίδα και τη χλωρίδα του πλανήτη και της χώρας μας, τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί όσον αφορά στην κατάστασή της, την ποσότητα και την ποιότητα της γνώσης που έχουμε πλέον για αυτήν, αλλά και τη διεθνή πρακτική και τις συστάσεις της IUCN σε αντίστοιχες προσπάθειες.

Ωστόσο, τα Κόκκινα Βιβλία δεν είναι στατικά εργαλεία διατήρησης και προστασίας της βιοποικιλότητας. Για να είναι επί της ουσίας χρήσιμα απαιτείται η συνεχής, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωσή τους που θα βασίζεται και σε ουσιαστική πρωτογενή έρευνα. Όμως για κάτι τέτοιο δεν αρκούν οι καλές προθέσεις των επιστημόνων. Απαιτείται, εκ μέρους της πολιτείας, ένα σαφές πλαίσιο στόχων και μηχανισμών για την προστασία της βιοποικιλότητας που θα έχει στον πυρήνα του τη σταθερή ενίσχυση της έρευνας σε αυτόν τον τομέα. Συχνά ωστόσο οι επιστήμονες στην Ελλάδα και οι Επιστημονικές Εταιρείες που τους εκπροσωπούν προσπαθούν να πείσουν για το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν μπορεί να γίνει διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας χωρίς ουσιαστική έρευνα και γνώση.

Η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία θεωρεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες από την Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς της (Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Πράσινο Ταμείο) για την επικαιροποίηση των Κόκκινων Βιβλίων των Απειλούμενων Ζώων και Φυτών στην Ελλάδα.

Σε αυτές τις διαδικασίες πρέπει να εξασφαλιστεί αφενός η επαρκής χρηματοδότηση για ένα τέτοιο εγχείρημα και αφετέρου η επιστημονική επάρκεια του, που μπορεί να διασφαλιστεί μόνο εάν στην υλοποίησή του εμπλακούν οι κατεξοχήν ειδικοί που είναι οι Επιστημονικές Εταιρείες που είχαν αναλάβει την εκπόνηση και επικαιροποίηση και των προηγούμενων Κόκκινων Βιβλίων.

Είμαστε σίγουροι ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποδειχθεί και πάλι εξαιρετικά χρήσιμη στη συνεχή προσπάθεια προστασίας, διατήρησης και διαχείρισης της βιολογικής ποικιλότητας στη χώρα μας.

Σίνος Γκιώκας
Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

 
Συλλυπητήρια για την απώλεια του Γιάννη Παντή
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Τετάρτη, 11 Οκτώβριος 2017 07:22

Αγαπητές/οί συνάδελφοι και μέλη της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας,

Η οικολογική κοινότητα έχασε χτες τον Γιάννη Παντή. Ήταν ιδρυτικό και εξαιρετικά δραστήριο μέλος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας, και διατέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικολογικής Ομοσπονδίας, Αντιπρύτανης στο ΑΠΘ και Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας.

Με την πολυσχιδή δραστηριότητά του άφησε έντονη τη σφραγίδα του όχι μόνο στην επιστήμη της Οικολογίας, αλλά και στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

Το ΔΣ της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του και στέλνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, καθώς και στους συναδέλφους και συνεργάτες του στον Τομέα Οικολογίας και στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και σε όλους τους φίλους του.

Εκ μέρους της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

Σίνος Γκιώκας

Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

 
Η άποψη της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρίας για την Κλιματική Αλλαγή με αφορμή τη σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2017 09:33

Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματικότητα. Τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα, ενώ γινόμαστε ήδη αυτόπτες μάρτυρες μεγάλης εμβέλειας μεταβολών. Ο ρυθμός αλλαγής της θερμοκρασίας, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, το λιώσιμο των πάγων, η μεταβλητότητα της βροχόπτωσης, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (παγετός, καύσωνας, ανεμοστρόβιλοι κα) είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το μωσαϊκό της κλιματικής αλλαγής. Σειρά επιπτώσεων έχουν ήδη καταγραφεί στους οργανισμούς, τα οικοσυστήματα αλλά και τις κοινωνικές δομές, ενώ αναμένεται να λάβουν δραματικές διαστάσεις, εάν δεν υπάρξουν δράσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και δράσεις που θα περιορίσουν τα αίτια που την προκαλούν. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στις 3 Ιουνίου 2017 αντιτίθεται στα παραπάνω διεθνή επιστημονικά δεδομένα και στερείται οποιασδήποτε σχετικής τεκμηρίωσης. Η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία [http://www.helecos.gr], εκφράζοντας την κοινότητα των επιστημόνων που ασχολούνται με θέματα οικολογίας, διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος και αειφόρου χρήσης των φυσικών πόρων, επισημαίνει ότι οι συμβάσεις, οι νομοθεσίες, οι πολιτικές, το οικονομικό κόστος της μετάβασης σε μια πιο φιλική προς το κλίμα οικονομία, οι συγκρούσεις συμφερόντων που συνδέονται με όλα αυτά αλλά και έννοιες όπως η πράσινη ανάπτυξη είναι και πρέπει να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Αυτή ωστόσο οφείλει να διεξάγεται στη βάση των διαθέσιμων επιστημονικών δεδομένων και όχι αγνοώντας τα.

Επομένως, η Ελληνική Οικολογική Εταιρεία διαφωνεί έντονα με αυτήν την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, καθώς θεωρεί ότι είναι ατεκμηρίωτη, επιπόλαιη και αποπροσανατολιστική.

Με εκτίμηση

Σίνος Γκιώκας

Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοποικιλότητας & Εξέλιξης Χερσόβιων Ζώων
Τμ. Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

 
Richard M. Bateman: “Bee Orchids challenge the nature of species”
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Πέμπτη, 18 Μάιος 2017 05:44

Η Σχολή Επιστημών Υγείας
του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Παρουσιάζει:

Richard M. Bateman

Επίτιμος Ερευνητής των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων, Kew και Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Reading

“Ophrys: Αμφισβητώντας την έννοια του είδους”

Οι Οφρύες είναι ασυνήθιστα χαρισματικά ως φυτά: η περίπλοκη μορφολογία τους καθώς και ο μηχανισμός σεξουαλικής εξαπάτησης που χρησιμοποιούν για την επικονίασή τους, τις καθιστούν αναπόφευκτα ως ιδιαίτερες περιπτώσεις για σχεδιασμό προγραμμάτων διατήρησης, ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. Παρόλα αυτά, οι απόψεις σχετικά με τον αριθμό των ειδών που θα πρέπει να αναγνωρίζονται εντός του γένους Ophrys ποικίλουν, από 9 έως τουλάχιστον 300! Αυτή η ακραία ανομοιογένεια αντικατοπτρίζει ριζικές διαφορές τόσο στην – περισσότερο έμμεση παρά με σαφήνεια – έννοια του «είδους», όσο και στις αναλυτικές μεθόδους μέσω των οποίων διάφοροι επιστήμονες και ερευνητικές ομάδες προσπαθούν να προσεγγίσουν το θεμελιώδες αυτό ζήτημα.

Τρίτη, 6η Ιουνίου 2017, 10 πμ.
Αμφιθέατρο Διαλέξεων A03, Νέο Κτίριο ΒΕΤ

 
Θερινό σχολείο «Ασθενή σήματα και αναδυόμενα θέματα στις οικολογικές μεταβάσεις»
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2017 05:45

Θερινό σχολείο «Ασθενή σήματα και αναδυόμενα θέματα στις οικολογικές μεταβάσεις»
Summer School “Weak signals and emerging issues in ecological transition”

Το COTE Cluster of Excellence συγκεντρώνει εννέα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Bordeaux της Γαλλίας και σημαντικά γαλλικά ερευνητικά ινστιτούτα που πραγματοποιούν έρευνα τόσο σε χερσαία όσο και σε υδάτινα οικοσυστήματα (INRA, CNRS, IFREMER and IRSTEA).

Φέτος διοργανώνει το 5ο θερινό σχολείο με αντικείμενο «Ασθενή σήματα και αναδυόμενα θέματα στις οικολογικές μεταβάσεις» (Bordeaux, 03-07 Ιουλίου 2017). Ως μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος του COTE, το θερινό σχολείο συγκεντρώνει υποψήφιους διδάκτορες στις επιστήμες περιβάλλοντος με εξειδίκευση σε διαφορετικά πεδία, όπως οικολογία χημεία, βιολογία ακόμα και κοινωνιολογία. Οι προγραμματισμένες ομιλίες και οι επισκέψεις στο πεδίο θα παρέχουν στους συμμετέχοντες μία ολοκληρωμένη και διεπιστημονική προσέγγιση.

Περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο του θερινού σχολείου (προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 23 Απριλίου).

 
8ο Συνέδριο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Τρίτη, 21 Φεβρουάριος 2017 06:28

Αγαπητά μέλη της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας,

Ολοκληρώθηκε η ανάρτηση των πρακτικών του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από τις 20-23 Οκτωβρίου 2016 καθώς και των αποτελεσμάτων των ειδικών συνεδριών για την Βιοπαρακολούθηση και Διαχείριση και τη Διακυβέρνηση των Προστατευόμενων Περιοχών της Ελλάδας που έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου. Η ιστοσελίδα του συνεδρίου θα παραμείνει ενεργή.

Το 8ο Συνέδριο αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς στη συνεχώς ανοδική πορεία των συνεδρίων της Εταιρείας καθώς ήταν εξαιρετικά πετυχημένο σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στην οργάνωση, στον αριθμό των συμμετοχών, στην ποιότητα των ανακοινώσεων που παρουσιάστηκαν σε αυτό.

Θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διοργανωτές του συνεδρίου που με επικεφαλής τη Δέσποινα Βώκου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την επιτυχία του.

Σίνος Γκιώκας

Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

 
Συλλυπητήρια για την απώλεια του συναδέλφου Δανιήλ Δανιηλίδη
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 07:10

Αγαπητές/οί συνάδελφοι και μέλη της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας,

Με μεγάλη θλίψη μάθαμε ότι στις 31 του Γενάρη, έφυγε από τη ζωή ο συνάδελφος και φίλος, Δανιήλ Δανιηλίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στον Τομέα Οικολογίας και Ταξινομικής του Τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στους συνεργάτες, συναδέλφους και φίλους του.

Εκ μέρους της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

Σίνος Γκιώκας

Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

 
Επόμενο (9ο) Συνέδριο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 07:09

Το επόμενο, 9ο συνέδριο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2018, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους και μέλη της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας & Υδατοκαλλιεργειών (ΕΛΚΕΘΕ), στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, και στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που αποδέχτηκαν την πρόταση του Δ.Σ.

Η επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με θέματα του ευρύτερου πεδίου της Οικολογίας και δραστηριοποιείται στο νησί της Κρήτης είναι εξαιρετικά δυναμική, πολυπληθής και παραγωγική καθώς και με μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση συνεδρίων, και είμαστε σίγουροι πως το επόμενο συνέδριο θα είναι εξαιρετικά πετυχημένο και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στα συνέδρια της Εταιρείας.

Σίνος Γκιώκας

Πρόεδρος της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας

 
Συγκρότηση σε σώμα των εκλεγέντων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας, μετά τις αρχαιρεσίες της 2/11/2016
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Δευτέρα, 06 Φεβρουάριος 2017 07:08

Μετά τις εκλογές για το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και την τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και την πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ που έγινε την 1η Δεκεμβρίου 2016, το νέο Δ.Σ. της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας συγκροτήθηκε ως εξής:

  • Σίνος Γκιώκας, Πρόεδρος
  • Δέσποινα Βώκου, Αντιπρόεδρος
  • Βασίλης Δέτσης, Γραμματέας
  • Δημήτρης Αβτζής, Ταμίας
  • Ευφημία Παπαθεοδώρου, Μέλος

Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τους:

  • Μαρία Αργυροπούλου
  • Αθανάσιο Καλλιμάνη
  • Αριστοτέλη Παπαγεωργίου
 
Εκλογές Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας - Αποτελέσματα
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Κυριακή, 06 Νοέμβριος 2016 23:01

Οι εκλογές για το πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και την τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου με ηλεκτρονική ψηφοφορία με το σύστημα ΖΕΥΣ. Τα αποτελέσματα βρίσκονται εδώ.

 
Κατάθεση υποψηφιοτήτων για νέο Δ.Σ. της Εταιρίας.
Ενημέρωση - Ανακοινώσεις
Τετάρτη, 19 Οκτώβριος 2016 05:30

Η εκλογή του νέου Δ.Σ. θα πραγματοποιηθεί με μυστική ψηφοφορία, με βάση το καταστατικό. Η κατάθεση των υποψηφιοτήτων για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή θα πραγματοποιηθεί έως το Σάββατο 22/10/2016 και ώρα 17.00h στη Γραμματέα της Εταιρίας (αποστολή μηνύματος στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. . Τίτλος μηνύματος= Helecos-elections. Κείμενο= 1. Υποψηφιότητα για  Δ.Σ. ή για Ελεγκτική Επιτροπή, 2. Ονοματεπώνυμο. 3. affiliation).

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην παρούσα ανακοίνωση, στο σύνδεσμο εδώ.

 
« ΈναρξηΠροηγούμενο123ΕπόμενοΤέλος »

Σελίδα 1 από 3

Copyright © 2018 Hellenic Ecological Society, Ελληνική Οικολογική Εταιρεία. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Σχεδίαση Γεράσιμος Χαριτάτος , Υλοποίηση Πάνος Κωνσταντινίδης , Φιλοξενία UAECO Group