Disentangling the effects of land-use change, climate and CO2 on projected future European habitat types.

Lehsten, V., Sykes, M.T., Scott, A.V., Tzanopoulos, J., Kallimanis, A., Mazaris, A., Verburg, P.H., Schulp, C.J.E., Potts, S.G., Vogiatzakis, I. 2015. Disentangling the effects of land-use change, climate and CO2 on projected future European habitat types. Global Ecology and Biogeography, doi: 10.1111/geb.12291

Στην εργασία αυτή διερευνήσαμε, σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, τη δυναμική της γεωγραφικής εξάπλωσης επτά γενικών κατηγοριών ενδιαιτήματος (κωνοφόρα δάση, πλατύφυλλα δάση, μικτά δάση, μεσογειακά δάση, αστικές εκτάσεις, λιβάδια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις) με στόχο την αξιολόγηση της σχετικής σημασίας των αλλαγών χρήσης γης, της αλλαγής του κλίματος και της αύξησης των εκπομπών CO2 για την πρόβλεψη της μελλοντικής εξάπλωσης των ενδιαιτημάτων αυτών μέχρι το έτος 2050.

Οι προσομοιώσεις μας έδειξαν ότι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα λιβάδια αναμένεται να μειωθούν κυρίως λόγω των προβλεπόμενων αλλαγών στις χρήσεις γης. Παρά το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει αρνητική επίδραση στα κωνοφόρα δάση, αναμένεται να διατηρηθεί η έκταση τους ή ακόμη και να αυξηθεί. Ενώ τα μεσογειακά, πλατύφυλλα και μικτά δάση αναμένεται να αυξηθούν σε έκταση. Όλοι οι παράγοντες που διερευνήσαμε έχουν κάποια επίδραση, αλλά η αλλαγή χρήσης γης παίζει τον πρώτο ρόλο στην αλλαγή της εξάπλωσης των ενδιαιτημάτων, εκτός από τις περιπτώσεις των κωνοφόρων και μικτών δασών που επηρεάζονται κυρίως από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με την προσομοίωση μας, τα αποτελέσματα των παραγόντων που διερευνήσαμε δεν εμφανίζονται να δρουν αθροιστικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, δρουν συνεργατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις ανταγωνιστικά.

Ως εκ τούτου, στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης, η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος θα ήταν πιο αποδοτική εάν επικεντρωθεί στην αλλαγή των χρήσεων γης και λιγότερο στην αλλαγή του κλίματος.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/geb.12291/abstract