EcoDAR-2017: Δελτίο Τύπου

Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων, Μυτιλήνη, 10-15 Ιουλίου, 2017.

Η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών διοργάνωσαν, για τέταρτη φορά, Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων EcoDAR2017 στη Μυτιλήνη.

Με βάση την εμπειρία της, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένης διοργάνωσης του EcoDAR2013 και του EcoDAR2015 στη Μυτιλήνη, και του EcoDAR2014 στο Ηράκλειο Κρήτης,, το Θερινό Σχολείο αποσκοπούσε φέτος στο να αναδείξει τη σημασία της ποσοτικής προσέγγισης στην ερμηνεία της πολυπλοκότητας των φυσικών συστημάτων και στην επίλυση των προβλημάτων στην επιστήμη της Οικολογίας. Το Θερινό Σχολείο απευθυνόταν σε τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές από την ευρύτερη επιστημονική περιοχή της Οικολογίας.

Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου παρουσιάστηκε ένα μεγάλο φάσμα κλασικών και σύγχρονων στατιστικών μεθόδων, μέσω της εφαρμογής τους στην αντιμετώπιση σύγχρονων οικολογικών ζητημάτων. Ως εργαλείο ανάλυσης δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ευρύτατα διαδεδομένη και συνεχώς εξελισσόμενη γλώσσα προγραμματισμού R. Στην πρωτοβουλία αυτή δίδαξαν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες στην ανάλυση οικολογικών δεδομένων και στη στατιστική οικολογία. Συμμετείχαν 24 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σβολακία, την Αγγλία, το Ισραήλ και τη Γερμανία. Το Θερινό Σχολείο τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι του Θερινού Σχολείου ήταν οι: Γιώργος Κόκκορης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας και Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

Θερινό Σχολείο για τη Βιολογία Διατήρησης

Θερινό Σχολείο για τη Βιολογία Διατήρησης. Summer School in Conservation Biology. (πραγματοποιείται για ένατη χρονιά στα Ζαγοροχώρια)

Το Θερινό Σχολείο για τη Βιολογία Διατήρησης πραγματοποιείται από το 2008 στα βουνά της Ηπείρου (στο Πάπιγκο μέχρι το 2012, και στα Άνω Πεδινά έκτοτε). Στο διάστημα αυτό, έχει εμπνεύσει πάνω από 120 φοιτητές να ανακαλύψουν την βιοποικιλότητα και την έρευνα που σχετίζεται με αυτήν. Η εκπαίδευση των φοιτητών συμπεριλαμβάνει τόσο διαλέξεις και εργαστήρια υπολογιστών (με χρήση R για ανάλυση δεδομένων) όσο και εργασία στο πεδίο με δειγματοληψία βιοποικιλότητας. Η διάρκεια του σχολείου είναι 12 ημέρες (26 Ιουνίου ως 7 Ιουλίου 2017) και τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Εταιρείας της Βιολογίας Διατήρησης (Society for Conservation Biology) και της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας. Το θερινό σχολείο λειτουργεί με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που είναι το ίδρυμα υποδοχής, στο σταθμό έρευνας πεδίου που διαθέτει, στα Άνω Πεδινά (ΠΑΛΑΣΕ).

Η εστίαση του Θερινού Σχολείου είναι στις μεθόδους πεδίου για τη μελέτη της βιοποικιλότητας, στη θεωρία της βιοποικιλότητας, καθώς και στις μεθόδους για την ανάλυση των δεδομένων (κυρίως με χρήση R). Τόσο η ομάδα των εκπαιδευτών όσο και των φοιτητών είναι διεθνής, από πολλές διαφορετικές περιοχές του πλανήτη.

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει ξεκινήσει, και δεχόμαστε αιτήσεις από ενδιαφερόμενους φοιτητές μέχρι τις 10 Μαΐου 2017. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του θερινού σχολείου.

Η οργανωτική επιτροπή,
Α. Καλλιμάνης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης),
J.M. Halley (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων),
G. Lovei (Aarhus Universitet Δανία), A. Chiarucci (University of Bologna, Ιταλία),
M. Wiemers (Helmholtz Centre – UFZ, Γερμανία)

Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων, Μυτιλήνη, Λέσβος, 10-15 Ιουλίου, 2017.

Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων, Μυτιλήνη, Λέσβος, 10-15 Ιουλίου, 2017.

Η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών διοργανώνουν, για τέταρτη φορά, Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων (EcoDAR2017). Φέτος, το Θερινό Σχολείο θα διεξαχθεί στη Μυτιλήνη. Με βάση την εμπειρία της, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένης διοργάνωσης του EcoDAR2013 και του EcoDAR2015 στη Μυτιλήνη, και του EcoDAR2014 στο Ηράκλειο Κρήτης, το Θερινό Σχολείο στοχεύει φέτος στο να αναδείξει τη σημασία της ποσοτικής προσέγγισης στην ερμηνεία της πολυπλοκότητας των φυσικών συστημάτων και στην επίλυση των προβλημάτων στην επιστήμη της Οικολογίας. Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές από την ευρύτερη επιστημονική περιοχή της Οικολογίας. Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο φάσμα κλασικών και σύγχρονων στατιστικών μεθόδων, μέσω της εφαρμογής τους στην αντιμετώπιση σύγχρονων οικολογικών ζητημάτων. Ως εργαλείο ανάλυσης δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί η ευρύτατα διαδεδομένη και συνεχώς εξελισσόμενη γλώσσα προγραμματισμού R. Διαλέξεις σε συνδυασμό με πρακτικές ασκήσεις και εφαρμογές θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην πληρέστερη κατανόηση των μεθόδων και στη ευχερέστερη χρήση του λογισμικού. Στην πρωτοβουλία αυτή θα διδάξουν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες στην ανάλυση οικολογικών δεδομένων και στην στατιστική οικολογία. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα €350. Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται σε 30 άτομα. Λήξης εγγραφών: 5 Μαΐου, 2017. Ενθαρρύνονται οι υποψήφιοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιλογή τους όσο το δυνατόν συντομότερα. Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και επιλογής των υποψηφίων θα πραγματοποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα εντός της περιόδου εγγραφών. Το Θερινό Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού σχολείου.
Email: ecodar2017@aegean.gr

EcoDAR-2015: Δελτίο Τύπου

Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων, Μυτιλήνη, 6-11 Ιουλίου, 2015

Η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών διοργάνωσαν για τρίτη συνεχή χρονιά, Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων (EcoDAR2015) στη Μυτιλήνη (https://ecodar2015.pns.aegean.gr/el/ecodar2015-home).

Με βάση την εμπειρία της, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένης διοργάνωσης του EcoDAR2013 στη Μυτιλήνη και του EcoDAR2014 στο Ηράκλειο Κρήτης, το Θερινό Σχολείο αποσκοπούσε φέτος στο να αναδείξει τη σημασία της ποσοτικής προσέγγισης στην ερμηνεία της πολυπλοκότητας των φυσικών συστημάτων και στην επίλυση των προβλημάτων στην επιστήμη της Οικολογίας. Το Θερινό Σχολείο απευθυνόταν σε τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές από την ευρύτερη επιστημονική περιοχή της Οικολογίας.

Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου παρουσιάστηκε ένα μεγάλο φάσμα κλασικών και σύγχρονων στατιστικών μεθόδων, μέσω της εφαρμογής τους στην αντιμετώπιση σύγχρονων οικολογικών ζητημάτων. Ως εργαλείο ανάλυσης δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ευρύτατα διαδεδομένη και συνεχώς εξελισσόμενη γλώσσα προγραμματισμού R. Στην πρωτοβουλία αυτή δίδαξαν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες στην ανάλυση οικολογικών δεδομένων και στη στατιστική οικολογία. Συμμετείχαν 30 επιστήμονες από την Ελλάδα, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, που επιλέχθηκαν από 50 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το Θερινό Σχολείο τελούσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι του Θερινού Σχολείου ήταν οι: Γιώργος Κόκκορης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας και Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Δελτίο Τύπου σε ηλεκτρονική μορφή εδώ.

GSS-2015

Βιοποικιλότητα στη θεωρία και την πράξη. Ζαγοροχώρια, 29 Ιουνίου - 10 Ιουλίου, 2015

Αυτό το Θερινό Σχολείο συνεχίζει την παράδοση των θερινών σχολείων στη Βιολογία της Διατήρησης που ξεκίνησαν από το 2008 με επίκεντρο τη βιοποικιλότητα, αλλά εστιάζει περισσότερο σε ποσοτικές αναλύσεις δεδομένων. Το φετινό Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα τόσο της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας όσο και της διεθνούς Εταιρείας για τη Βιολογία της Διατήρησης (Society for Conservation Biology). Εστιάζει στη σύγχρονη θεωρία της βιοποικιλότητας, τον πειραματικό σχεδιασμό και τη βιοπαρακολούθηση. Πέραν του θεωρητικού σκέλους, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν α) πρακτικές δεξιότητες για την μελέτη της βιοποικιλότητας στο πεδίο και β) θα μάθουν να χρησιμοποιούν κάποια από τα σημαντικότερα λογισμικά για την ανάλυση δεδομένων βιοποικιλότητας, κυρίως στο περιβάλλον R. Το θερινό σχολείο θα διεξαχθεί στο Σταθμό Πεδίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (PALASE), στα Άνω Πεδινά, και θα διαρκέσει 12 ημέρες. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και αντιστοιχεί σε 6 ECTS.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 15 άτομα. Προτίμηση θα δοθεί σε φοιτητές με δεξιότητες στην ποσοτική ανάλυση δεδομένων. Το κόστος συμμετοχής είναι €700* και καλύπτει την εγγραφή, τη διατροφή, τη διαμονή και τις τοπικές μετακινήσεις. Καθώς η εξοικείωση με το περιβάλλον R είναι απαραίτητη, προσφέρουμε ένα διήμερο μάθημα στο R για τους φοιτητές που επιθυμούν να φρεσκάρουν τις γνώσεις τους. Ημερομηνία Λήξης εγγραφών: 30 Απριλίου, 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού Σχολείου.

For more information, please visit the summer school [website].

Σημείωση: Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και μερικές άλλες ευρωπαϊκές χώρες προσφέρουμε ιδιαίτερα μειωμένο κόστος εγγραφής, 200 Ευρώ, στην περίπτωση που καλοί υποψήφιοι αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Οι ενδιαφερόμενοι που ζητούν οικονομική στήριξη θα πρέπει να το αναφέρουν στις αιτήσεις τους. Επίσης, η Βρετανική Οικολογική Εταιρεία (BES) προσφέρει και αυτή υποτροφίες για το Θερινό Σχολείο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

EcoDAR-2015

Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων. Μυτιλήνη, Λέσβος, 6-11 Ιουλίου, 2015.

Η Σχολή Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών διοργανώνουν για τρίτη συνεχή χρονιά, Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων (EcoDAR2015) στη Μυτιλήνη. Με βάση την εμπειρία της, κατά γενική ομολογία, επιτυχημένης διοργάνωσης του EcoDAR2013 στη Μυτιλήνη, και του EcoDAR2014 στο Ηράκλειο Κρήτης, το Θερινό Σχολείο στοχεύει φέτος στο να αναδείξει τη σημασία της ποσοτικής προσέγγισης στην ερμηνεία της πολυπλοκότητας των φυσικών συστημάτων και στην επίλυση των προβλημάτων στην επιστήμη της Οικολογίας. Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε τελειόφοιτους, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και ερευνητές από την ευρύτερη επιστημονική περιοχή της Οικολογίας. Στα πλαίσια του Θερινού Σχολείου θα παρουσιαστεί ένα μεγάλο φάσμα κλασικών και σύγχρονων στατιστικών μεθόδων, μέσω της εφαρμογής τους στην αντιμετώπιση σύγχρονων οικολογικών ζητημάτων. Ως εργαλείο ανάλυσης δεδομένων θα χρησιμοποιηθεί η ευρύτατα διαδεδομένη και συνεχώς εξελισσόμενη γλώσσα προγραμματισμού R. Διαλέξεις σε συνδυασμό με πρακτικές ασκήσεις και εφαρμογές θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες στην πληρέστερη κατανόηση των μεθόδων και στη ευχερέστερη χρήση του λογισμικού. Στην πρωτοβουλία αυτή θα διδάξουν διεθνώς διακεκριμένοι επιστήμονες στην ανάλυση οικολογικών δεδομένων και στην μαθηματική οικολογία. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα €300.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων ανέρχεται σε 30 άτομα. Ημερομηνία Λήξης εγγραφών: 30 Απριλίου, 2015. Ενθαρρύνονται οι υποψήφιοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιλογή τους όσο το δυνατόν συντομότερα. Η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων και επιλογής των υποψηφίων θα πραγματοποιείται κατά τακτά χρονικά διαστήματα εντός της περιόδου εγγραφών. Το Θερινό Σχολείο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Θερινού σχολείου.