Functional traits of indigenous and exotic ground-dwelling arthropods show contrasting responses to land-use change in an oceanic island, Terceira, Azores.

Rigal, F., Cardoso, P., Lobo, J.M., Triantis, K.A., Whittaker, R.J., Amorim, I.R., Borges, P.A.V. 2018. Functional traits of indigenous and exotic ground-dwelling arthropods show contrasting responses to land-use change in an oceanic island, Terceira, Azores. Diversity and Distributions, 24 (1), pp. 36-47.

Η μεταβολή στις χρήσεις γης συνοδεύεται από την εισαγωγή ξενικών ειδών, τα οποία σε συνδυασμό με τα ιθαγενή είδη δημιουργούν πρωτότυπες βιοκοινότητες. Στην παρούσα εργασία συγκρίνουμε τη δομή της λειτουργικής ποικιλότητας συναθροίσεων εδαφόβιων αρθροπόδων, ιθαγενών και ξενικών ειδών, σε τέσσερις τύπους χρήσης γης με ποικίλη ένταση διαχείρισης, στο νησί Terceira των Αζορών (βόρειος Ατλαντικός). Χρησιμοποιήσαμε παγίδες παρεμβολής για τη δειγματοληψία σε 36 σταθμούς στους τέσσερις τύπους χρήσης γης και συγκεντρώσαμε χαρακτήρες σχετικούς με την ικανότητα διασποράς, το μέγεθος του σώματος και τη χρήση των πόρων, για το σύνολο των ειδών. Τόσο για τα ιθαγενή όσο και για τα ξενικά είδη, ελέγξαμε την επίδραση της χρήσης γης στην ποικιλότητα των χαρακτήρων και την ύπαρξη μη τυχαίων προτύπων χρησιμοποιώντας μηδενικά μοντέλα. Αναλύουμε τη διαφορά στη σύνθεση των χαρακτήρων στις διάφορες χρήσεις γης για τα ιθαγενή και τα ξενικά είδη με πολυμεταβλητές αναλύσεις. Συνολικά καταγράψαμε 86 ιθαγενή και 116 ξενικά είδη. Υπό συνθήκες έντονης χρήσης, τόσο τα ιθαγενή όσο και ξενικά είδη εμφάνισαν σύγκλιση χαρακτήρων. Η σύνθεση των χαρακτήρων μεταβάλλεται σημαντικά μεταξύ των τεσσάρων τύπων χρήσης γης, με τα ιθαγενή και ξενικά είδη να είναι λειτουργικά διαφορετικά σε όλους τους τύπους. Τα μεγαλόσωμα φυτοφάγα είδη είναι κυρίαρχα μεταξύ των ξενικών ειδών στα χαμηλής έντασης χρήσεις γης, ενώ οι μικρόσωμες αράχνες είναι κυρίαρχες σε υψηλής έντασης. Αντίθετα, με την αύξηση της έντασης της χρήσης, η λειτουργική ποικιλότητα των ιθαγενών ειδών σταδιακά περιορίζεται σε φυτοφάγα είδη που τρυπούν και κόβουν την τροφή. Η μελέτη μας έχει δυο βασικά ευρήματα. Πρώτον, σε υψηλής έντασης χρήσεις γης, η σύγκλιση λειτουργικών χαρακτήρων παρατηρείται τόσο για τα ιθαγενή και τα ξενικά είδη. Δεύτερον, ξενικά είδη διαφοροποιούνται στη λειτουργική τους δομή από τα ιθαγενή σε όλους τους τύπους χρήσης γης. Συνολικά, τα αποτελέσματά μας προσφέρουν νέα στοιχεία για τον λειτουργικό ρόλο των ξενικών ειδών σε διαφορετικούς τύπους χρήσης γης, προτείνοντας ότι τα ξενικά είδη μπορούν εν δυνάμει να συνεισφέρουν θετικά στη διατήρηση κάποιων οικοσυστημικών λειτουργιών.

Πηγή