Temperature-based bioclimatic parameters can predict nematode metabolic footprints.

Bhusal, D.R., Tsiafouli, M.A., Sgardelis, S.P. 2015. Temperature-based bioclimatic parameters can predict nematode metabolic footprints. Oecologia, doi: 10.1007/s00442-015-3316-4

Το Μεταβολικό Αποτύπωμα (ΜΑ) των νηματωδών αφορά στο ποσό του άνθρακα που μεταβολίζει κατά τη διάρκεια της ζωής του ένα άτομο. Σχετίζεται με τις λειτουργίες του εδαφικού τροφικού πλέγματος και κατ’ επέκταση με διεργασίες που οδηγούν στην παροχή οικοσυστημικών υπηρεσιών. Η εκτίμηση και η διαχείριση των υπηρεσιών αυτών σε μια αποτελεσματική κλίμακα απαιτεί η πληροφορία που σχετίζεται με το εδαφικό τροφικό πλέγμα να αναχθεί από την κλίμακα του δείγματος στην κλίμακα του τοπίου (information up-scaling).

Στην εργασία αυτή διερευνούμε αν είναι εφικτή η πρόβλεψη του ΜΑ των νηματωδών στο τοπίο με τη χρήση βιοκλιματικών παραμέτρων θερμοκρασίας. Η βασική μας υπόθεση είναι ότι η θερμοκρασία θα αντανακλάται στο ΜΑ των νηματωδών, δεδομένου ότι οι μεταβολές της θερμοκρασίας καθορίζουν βιολογικές διεργασίες από την ενζυμική δραστηριότητα έως τη δομή της βιοκοινότητας.

Χρησιμοποιούμε μικροκλιματικά δεδομένα τα οποία συγκεντρώσαμε σε διάρκεια ενός έτους από 10 διαφορετικές περιοχές που διέφεραν μεταξύ τους ως προς τον προσανατολισμό, το υψόμετρο και το είδος της βλάστησης. Στις ίδιες περιοχές εκτιμήσαμε το ΜΑ των διαφόρων τροφικών ομάδων των νηματωδών.

Τα μοντέλα μας δείχνουν ότι οι βιοκλιματικές παράμετροι και ιδιαίτερα αυτές που αντιπροσωπεύουν χρονικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και ακραίες θερμοκρασίες, προβλέπουν το μεγαλύτερο μέρος της διακύμανσης του ΜΑ των νηματωδών. Υψηλότερες τιμές ΜΑ μυκητοφάγων και φυτοπαρασιτικών νηματωδών και χαμηλότερες τιμές ΜΑ βακτηριοφάγων νηματωδών προβλέπονται για περιοχές με μεγάλη εποχικότητα που είναι περιοχές με χαμηλή βλάστηση, κυρίως σε χαμηλά υψόμετρα. Η διαφοροποίηση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχουν διαφορές στη σχετική συμβολή των αντίστοιχων καναλιών στο μεταβολισμό του άνθρακα στο τοπίο.

Τα μοντέλα παρέχουν ρεαλιστικές προβλέψεις για περιοχές με άγνωστες τιμές ΜΑ εντός του εύρους των τιμών πρόβλεψης. Αυτό δίνει τη δυνατότητα παρεμβολής τιμών ΜΑ (interpolation) και της αναγωγής της όλης πληροφορίας σε ανώτερη κλίμακα. Το γεγονός αυτό που μπορεί να προσφέρει νέες προοπτικές χρήσης των νηματωδών ως βιολογικούς δείκτες, όχι μόνο στον τομέα της εδαφικής οικολογίας αλλά και άλλους τομείς της επιστήμης.

http://link.springer.com/article/10.1007/s00442-015-3316-4