Solar radiation and functional traits explain the decline of forest primary productivity along a tropical elevation gradient.

Fyllas NM, Patrick Bentley L, Shenkin A, Asner GP, Atkin OK, Díaz S , Enquist BJ, Farfan-Rios W, Gloor E, Guerrieri R, Huaraca Huasco W, Ishida Y, Martin RE, Meir P, Phillips O, Salinas N, Silman M, Weerasinghe LK, Zaragoza-Castells J and Malhi Y. 2017. Solar radiation and functional traits explain the decline of forest primary productivity along a tropical elevation gradient. Ecology Letters, doi: 10.1111/ele.12771

Μια από τις βασικές προκλήσεις στην επιστήμη της οικολογίας είναι η κατανόηση της απόκρισης των οικοσυστημάτων στις μεταβολές των περιβαλλοντικών συνθηκών και του τρόπου με τον οποίο η ταξινομική και η λειτουργική ποικιλότητα μπορεί να επηρεάσει την απόκριση των οικοσυστημάτων. Σε αυτή την εργασία χρησιμοποιούμε ένα ατομοστραφές δασικό μοντέλο και αναλύουμε την διακύμανση της πρωτογενούς παραγωγικότητας κατά μήκος μιας υψομετρικής βαθμίδας 3.3 km στις Άνδεις. Το μοντέλο προβλέπει με ακρίβεια το εύρος και την τάση της πρωτογενούς παραγωγικότητας με το υψόμετρο, ενώ η ηλιακή ακτινοβολία και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των δένδρων εξηγούν τη διακύμανση στην παραγωγικότητα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ενσωμάτωση της διακύμανσης της θερμοκρασίας με το υψόμετρο δεν είναι απαραίτητη για την ικανοποιητική προσομοίωση της παραγωγικότητας, καθώς η διακύμανση των λειτουργικών χαρακτηριστικών φαίνεται να εμπεριέχει την επίδραση της θερμοκρασίας μέσω της αλλαγής στη σύνθεση των ειδών. Το προτεινόμενο μοντέλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εκτίμηση της χωρικής διακύμανσης της πρωτογενούς παραγωγικότητας των τροπικών δασών σε κλίμακα του τοπίου.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ele.12771/abstract