Grossenbacher, D.L., Brandvain, Y., Auld, J.R., Burd, M., Cheptou, P.-O., Conner, J.K., Grant, A.G., Hovick, S.M., Pannell, J.R., Pauw, A., Petanidou, T., Randle, A.M., Rubio de Casas, R., Vamosi, J., Winn, A., Igic, B., Busch, J.W., Kalisz, S., Goldberg, E.E. 2017. Self-compatibility is over-represented on islands. New Phytologist, doi: 10.1111/nph.14534
Επειδή η εγκατάσταση ενός νέου πληθυσμού συχνά εξαρτάται αποφασιστικά από την διαθεσιμότητα εταίρου για ζευγάρωμα, άτομα που είναι ικανά για μονογονεϊκή αναπαραγωγή μπορεί να ευνοούνται κατά την διαδικασία αποίκησης. Συνεπώς, είδη που χαρακτηρίζονται από σχετική ανεξαρτησία για ζευγάρωμα αναμένεται να υπερ-εκπροσωπούνται μεταξύ των επιτυχών εποίκων, κυρίως σε απομονωμένες περιοχές, όπως τα ωκεάνια νησιά. Παρά την διαισθητική επίκληση μιας τέτοιας υπόθεσης-φίλτρου, γνωστής και ως Νόμου του Baker, οι έρευνες που έχουν εκπονηθεί τα τελευταία 60 τουλάχιστον χρόνια έδωσαν ανάμεικτα αποτελέσματα.
Για να απαντήσουμε αποτελεσματικά στο ερώτημα, δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων για το σύστημα αναπαραγωγής φυτών, τόσο σε νησιά όσο και ηπειρωτικές περιοχές, εξετάζοντας την παρουσία ή απουσία «αυτο-ασυμβατότητας». Επειδή το χαρακτηριστικό αυτό ενισχύει την σταυρωτή γονιμοποίηση και σε περίπτωση απώλειάς του είναι απίθανο να επαν-εξελίσσεται σε μικρή χρονική κλίμακα, πιθανολογείται ότι το σύστημα αναπαραγωγής αντανακλά το φίλτρο εποίκησης.
Βρήκαμε σημαντικώς περισσότερα αυτο-συμβατά είδη στα νησιά σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές, χρησιμοποιώντας ένα δείγμα >1500 ειδών που ανήκουν στις τρεις φυτικές οικογένειες με την μεγαλύτερη παγκόσμια κατανομή (Asteraceae, Brassicaceae, και Solanaceae). Συνολικώς, περισσότερα από 66% νησιωτικά είδη ήσαν αυτο-συμβατά, σε σύγκριση με το 41% των ηπειρωτικών ειδών.
Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η παρουσία ή η απουσία αυτο-ασυμβατότητας εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα πρότυπα γεωγραφικής κατανομής των φυτών. Συμπεραίνεται ότι οι χλωρίδες των νησιών αντανακλούν τον ρόλο αυτού του σπουδαίου αναπαραγωγικού χαρακτηριστικού στις τρεις μελετώμενες οικογένειες, μέσω του ελέγχου των πιθανών εποικιστών.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/nph.14534/full